Vi sprang dit på fem minutter

NFI-VP - Blog pic - vi sprang dit på 5 minutter

Se på disse setningene:

Vi sprang dit på fem minutter.

Vi hoppet på trampoline i fem minutter.

Og se på disse:

Jeg gjorde leksene mine på to timer.

Jeg gjorde lekser i to timer.

Alle setningene er grammatisk riktige. Og som du ser, har jeg brukt «i» foran tidsangivelsen i to setninger og «på» i de to andre. Hva kan forskjellen være, mon tro?

Preposisjoner kan være vanskelige å lære, for det er ikke alltid en åpenbar logisk grunn til at den ene preposisjonen er riktig og andre er feil. Men vi har noen regler, og når det gjelder hvor lang tid en handling varer, er regelen for «i» og «på» slik:

«På» brukes om en handling som nådde et mål, «i» brukes om en handling som ikke nådde et mål. (På fagspråket kaller vi dem «teliske» og «ateliske» handlinger.)

En telisk handling er altså en handling som slutter når den når et mål, og da bruker vi «på»:

«Vi sprang dit på fem minutter» betyr altså at vi sprang mot et sted, og etter fem minutter var vi fremme ved målet.

«Jeg gjorde leksene mine på to timer» betyr at jeg gjorde lekser, og etter to timer var jeg helt ferdig med det. Jeg hadde ingen flere lekser igjen.

En atelisk handling har ikke et mål. Den bare varer og varer, og da bruker vi «i» for å betegne hvor lenge vi holder på med denne aktiviteten.

Vi hoppet på trampoline i fem minutter, men vi kunne også ha hoppet i ti minutter og i førti minutter. Eneste forskjell er hvor lenge vi holder på med aktiviteten (og hvor slitne vi blir). Men denne aktiviteten har ikke noe mål og kan teoretisk sett vare i evigheter.

Når jeg sier at jeg gjorde lekser i to timer, forteller jeg hvor lenge jeg holdt på med denne handlingen, men jeg sier ingenting om hvor langt jeg har kommet med leksene, eller hvor mye jeg har igjen.

Jeg håper det var klart for deg!

Kanskje du vil teste kunnskapen din? :-)

Hvilke preposisjoner er riktige i setning 1, 2 og 3?

1) I går jobbet jeg hardt ___ syv timer.

2) I dag gjorde jeg hele arbeidet unna ___ tre timer.

3) Jeg reiste til New York ___ to dager.

Lykke til!

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!