Hva er forskjellen på sjø og hav?

NFI-VP - Blog pic - sjø og hav

Skip ohoi!

Er vi i sjøen eller i havet når vi bader? Hvorfor møter vi sjømenn på båter og havfruer i eventyrer? Visste du at sjøhest og havhest er to helt ulike dyr?

Hva er forskjellen på sjø og hav?

Det skal vi snakke litt om i dag. :-)

Generelt kan vi si at havet er den sammenhengende massen av saltvann som utgjør 70 prosent av jordens overflate. Denne vannmassen kalles også verdenshavet eller oseanet. De største delene av verdenshavet er Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav.

Sjøen kan derimot betegne flere ting. Det kan være en mindre del av havet, særlig det området som ligger nær kysten. Men vi kan godt si at vi bader i havet når vi er på stranden og vasser ut i vannet, så lenge dette vannet er en del av verdenshavet.

Sjøen kan også være en innsjø, altså en vannmasse omgitt av land. Så hvis vi sier at vi bader i sjøen, kan det være at vi mener havet, men det kan også bety at vi svømmer i Mjøsa eller en annen innsjø.

Innsjøer er vanligvis ikke salt, men det finnes mange unntak, som Dødehavet. Og selv om Dødehavet er en innsjø, har den likevel hav i navnet. Det samme gjelder verdens største innsjø, Det kaspiske hav, som også er salt.

Selv om en sjømann gjerne seiler på havet, kalles han ikke havmann. For en havmann er en mytologisk figur med overkropp som et menneske og en fiskehale til underkropp, det mannlige motstykket til den mer kjente havfruen. (Enn «sjøfruer»? Nei, de finnes ikke.)

Som du ser, er det mange situasjoner hvor vi bruker enten «sjø» og «hav» fordi det alltid har vært slik, ikke fordi det er noe logisk skille mellom dem.

Men hva med sjøhest og havhest? Det er lett å blande dem også, men en sjøhest er den lille fisken som ser ut som om den har hestehode, mens en havhest er en fugl som ligner på en måke.

Og for den juridisk interesserte kan vi nevne skillet mellom sjørett og havrett. Sjøretten består av reglene for skipsfart, navigasjon og transport. Havretten omhandler statenes bruk av havet til oljeboring, fiskerisoner og mye mer.

Så i noen tilfeller er det klare grenser mellom sjø og hav, men ikke i alle.

Hva synes du? Var dette en grei oversikt eller et hav av informasjon? :-)

Vi snakkes!

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!