Så fin jakke du har!

NFI-VP - Blog pic - så fin jakke du har

Så fin jakke du har!

Så sint du er i dag.

At du aldri kan høre etter!

- Har dere vintersko til salgs?
- Om vi har!

Ser du noe rart med disse setningene? De er fullstendige setninger, men de har ikke den ordstillingen du har lært at setninger skal ha.

Det er fordi dette er en spesiell type setninger som kalles utropssetninger. De avsluttes ofte med utropstegn, men vi kan også sette punktum etter dem.

Utropssetninger bruker vi for å uttrykke at vi er entusiastisk eller frustrert over noe.

Den vanligste typen utropssetning består av «så» + et adjektiv og iblant et substantiv: så bra, så dumt, så sint, så fin jakke, så vakkert maleri. Noen ganger trenger vi ikke mer enn denne SÅ-frasen: «Så dumt!» Men da er det bare et utrop, ikke en setning.

Derfor bruker vi veldig ofte SÅ-fraser i utropssetninger for å lage en komplett setning. Da står alltid SÅ-frasen først, etterfulgt av subjektet og til slutt verbalet. Det kan også komme flere ledd etter verbalet: «Så fin jakke du har i dag, Veronica!»

Vi formulerer oss på denne måten for å legge vekt på det viktigste, at jakken er fin. Vi kan også uttrykke det på en mer nøytral måte, som en vanlig helsetning: «Du har så fin jakke i dag, Veronica.»


Den andre typen utropssetning er formulert som en leddsetning og innledes med en subjunksjon (ofte «at» eller «om»). Likevel er det en fullstendig setning som kan stå alene, mens vanlige leddsetninger ikke kan stå alene.

«At du aldri kan høre etter!» er egentlig en forkortet versjon av: «Det gjør meg sint at du aldri kan høre etter!» Leddsetningen tas ut og blir til en utropssetning.

Da trenger vi ikke å si rett ut at «jeg er sint», for det kommer frem gjennom utropssetningen og den frustrerte tonen vi bruker.

Og når noen spør «Har dere vintersko til salgs?», kan man svare ja på denne entusiastiske måten: «Om vi har!»

Det er egentlig en forkortet versjon av: «Du spør om vi har vintersko? Ja, det har vi!»

Ble du noe klokere av denne vaffelen?

Skriv gjerne i kommentarfeltet under på en entusiastisk måte. :-)

Vi snakkes!

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!