Men - mens - imens

NFI-VP Blog banner. - men mens imens

En liten historie:

John og Hanna ville gjerne kjøpe hus, men de hadde ikke nok penger. Hanna jobbet på bensinstasjon for å betale regningene, mens John prøvde å bli rik på aksjer. Dessverre tapte han mer enn han tjente. Imens økte rentene så mye at det ble umulig for dem å ta opp lån, og det så veldig mørkt ut for boligdrømmen.

De tre ordene MEN, MENS og IMENS er ganske like, synes du ikke? Likevel har ordene forskjellige bruksmåter, forskjellige betydninger, og de tilhører tre forskjellige ordklasser.


MEN er et ord du kjenner godt. Det er en konjunksjon (som «og» og «eller») og binder sammen helsetninger og fraser.

Vi bruker MEN for å uttrykke en innvending eller motsetning mellom to ting:

Han ville gjerne treffe henne, men han hadde så mye å gjøre.

Vi har ikke epler, men pærer.


MENS er en subjunksjon (som «hvis» og «fordi») og innleder en leddsetning, som igjen er del av en helsetning. 

Ofte bruker vi MENS for å fortelle om to ting som skjer samtidig:

Jeg strikker mens jeg ser på TV.

Mens jeg tar oppvasken, kan du leke med barna.

En annen måte vi bruker MENS på, er for å fortelle om en motsetning:

Min kone vil gjerne dra på fjellet om sommeren, mens jeg foretrekker sjøen.

... En motsetning!? Kan vi ikke da bruke MEN her? Jo, det kan vi:

Min kone vil gjerne dra på fjellet om sommeren, men jeg foretrekker sjøen.

Begge setningene er riktige, men de betyr ikke helt det samme.

I setningen med MENS fortelles det om en motsetning mellom to ting: Min kone vil på fjellet, og jeg vil til sjøen. Vi er ikke enige. Hvor drar vi? Det får vi ikke vite. Kanskje hun drar på fjellet og jeg til sjøen. 

I setningen med MEN fortelles det også om en motsetning, men her er det i tillegg en innvending. Min kone ønsker én ting, jeg ønsker en annen ting. Vi er ikke enige. Bruken av MEN antyder at dette skaper en konflikt. Setningen med MEN overstyrer setningen foran. Her ser det altså ut til at jeg bestemmer. Siden jeg foretrekker sjøen, drar vi til sjøen.

Se på denne setningen igjen:

Han ville gjerne treffe henne, men han hadde så mye å gjøre.

Betyr det at han traff henne? Nei. MEN-setningen utgjør en innvending. Den forteller oss at det som beskrives i første del av setningen, ikke skjer på grunn av det som står etter MEN.

Et annet eksempel: 

Kjæresten min er vegetarianer, mens jeg er glad i kjøtt.

Kjæresten min er vegetarianer, men jeg er glad i kjøtt.

Så hva er forskjellen i betydning på MEN og MENS her?

Setningen «Kjæresten min er vegetarianer, mens jeg er glad i kjøtt» forteller at vi foretrekker to forskjellige ting, og det er helt greit.

Setningen «Kjæresten min er vegetarianer, men jeg er glad i kjøtt» antyder derimot at jeg har et problem med at kjæresten min er vegetarianer! Kanskje jeg vil at hun også skal spise kjøtt? Eller kanskje jeg krever at hun lager kjøttretter til middag?

Vi kan ikke vite sikkert uten å få mer tekst, men som en hovedregel kan vi tenke at MEN utgjør en innvending, mens MENS kun utgjør en motsetning.

Vi må forresten også nevne en viktig grammatisk forskjell på MEN og MENS. Siden MENS innleder en leddsetning, er begge disse riktige:

Mens jeg er glad i kjøtt, er kjæresten min vegetarianer.

Kjæresten min er vegetarianer, mens jeg er glad i kjøtt.

Vi kan ikke gjøre det samme med MEN, siden konjunksjoner står mellom to setninger:

Kjæresten min er vegetarianer, men jeg er glad i kjøtt.


Helt til slutt: Hva med IMENS?

Dette ordet betyr «samtidig» eller «i mellomtiden». Det er et adverb (som «nå» og «etterpå») og står som regel først eller sist i en helsetning. Selv om det ikke binder sammen setninger, henviser det alltid til noe som er blitt sagt i en annen setning:

Jeg skal måke snø. Imens kan du pynte juletreet.

Det er det samme som å si: «Mens jeg måker snø, kan du pynte juletreet.»

Rydd opp rotet ditt. Jeg går på kafé imens.

Det betyr det samme som: «Mens du rydder opp rotet ditt, går jeg på kafé.»

Jeg håper denne forklaringen var nyttig for deg, MEN hvis du fortsatt er usikker, er du velkommen til å spørre i kommentarfeltet under. :-)

Vi snakkes!

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!