Hvor kommer ivorianere fra? (om navn på nasjonaliteter)

NFI-VP - Blog pic - hvor kommer ivorianere

Mange innvandrere som lærer norsk, synes kanskje det er rart at vi kaller personer fra Norge for nordmenn. Nordmann betyr jo «mann fra nord». Personer fra Sverige kaller vi svensker, personer fra Danmark kaller vi dansker. Og mange nasjonaliteter følger et lignende mønster.

Burde ikke nordmenn ha hett norsker?

Kanskje det hadde vært enklere, men slik er det ikke. For mer enn tusen år siden fantes det et skille mellom vestmenn, austmenn, nordmenn og sydmenn. «Austmenn» (østmenn) var stort sett de som bodde på dagens Østlandet, «vestmenn» var engelskmenn og irlendere, mens «sydmenn» (sørmenn) var de som bodde i dagens Tyskland. «Nordmenn» betegnet mennesker som bodde langs den norske kysten, det vi kaller Vestlandet i dag, men også enda lenger nord. Etter hvert ble «nordmenn» brukt om alle som bodde i Norge. Så selv om vi bruker adjektivet «norsk» om andre ting, kaller vi norske mennesker for nordmenn.

Det finnes også andre nasjonaliteter som har litt spesielle navn på norsk.

Personer fra Elfenbenskysten, et lite land i Vest-Afrika, kalles ivorianere. Det skyldes at landet heter Ivory Coast på engelsk og Côte d’Ivoire på fransk. Ivory er det engelske navnet på elfenben, altså materialet som elefantenes støttenner er laget av. Så selv om vi bruker et norsk navn på staten, bruker vi et importert navn på innbyggerne.

Hvis vi drar litt østover i Afrika, finner vi to land med navn som ligner på hverandre: Niger og Nigeria. De som kommer fra Niger, kalles nigerere, og de fra Nigeria kalles nigerianere.

På det samme kontinentet finnes det to land som har navnet «Kongo» i seg. Det største landet heter Den demokratiske republikken Kongo, hovedstaden heter Kinshasa, og innbyggerne kalles kongolesere.  

Det minste Kongo heter Republikken Kongo, hovedstaden er Brazzaville, og landets innbyggere har fått det lange navnet brazzavillekongolesere.

De som kommer fra Kina, kalles kinesere. Før kalte vi folk fra Japan for japanesere etter samme mønster, men det regnes i dag som litt gammeldags og komisk, og vi bruker isteden japanere.

Som du skjønner, kan man ikke alltid se på landets navn for å vite hva innbyggerne kalles på norsk. Tyskland, Russland og England slutter alle på «land», men det heter tyskere, russere og englendere eller engelskmenn. Personer fra Frankrike, både menn og kvinner, kan kun kalles franskmenn på norsk.

De som kommer fra USA, kaller vi amerikanere. Personer fra kontinentet Europa kalles europeere, men vi har ingen egen betegnelse for dem som kommer fra kontinentet Amerika. Vi må dele dem opp geografisk: nordamerikanere, mellomamerikanere og søramerikanere. Latinamerikanere kommer fra den delen av Amerika hvor det snakkes spansk eller portugisisk (av og til også fransk).

Det engelske språket skiller ikke mellom innfødte amerikanere (Native Americans) og folk fra India (begge folkegruppene heter «Indians»). Men på norsk kaller vi innfødte amerikanere for indianere, mens folk fra India heter indere.

Folk fra Polen heter polakker (fra polsk polak), og folk fra Spania kalles spanjoler (fra det spanske español) eller sjeldnere: spaniere.

Et spesielt tilfelle er Hellas. Vi kaller personer derfra for grekere, og det skyldes at Hellas inntil 1932 het Grekenland på norsk. Vi har også betegnelsen hellenere (som grekerne selv kaller seg), men den brukes for det meste om mennesker fra antikkens Hellas.

Romere kan enten være innbyggere i det antikke Romerriket eller byen Roma i dag. Men de som kommer fra Romania, kalles rumenere.

Og til slutt: Personer fra Thailand kan kalles thailendere, men det vanligste i dag er thaier.

Var din nasjonalitet nevnt her? Hvis ikke kan du gjerne skrive i kommentarfeltet under og fortelle hva den heter på norsk. :-)

Vi høres!

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

2 kommentarer

Runa Sajid
 

Afghanske folk eller Afghanere . 

Les mer...
Les mindre
Stian M. Landgaard
Admin
 

@Runa Sajid Stemmer. :-) Det skrives imidlertid med liten forbokstav på norsk: "afghanere".

Les mer...
Les mindre