Ti nyttige uttrykk med dyr

NFI-VP - Blog pic - 10 uttrykk med dyr

Bør du bli glad hvis noen gjør deg en bjørnetjeneste? Og er det godt å få en bjørneklem?

Det er stor forskjell på et får (et annet navn på «sau») og en hai, men hva er forskjellen på et fårete smil og et haiglis?

Vi mennesker har alltid assosiert dyrene med forskjellige egenskaper. Vi bruker dem som symboler på godhet, styrke og lojalitet, men også dumskap, feighet og ondskap. Assosiasjonene kan variere fra kultur til kultur, men det er mange uttrykk med dyr som går igjen i flere språk.

Her er en liste over ti nyttige uttrykk med dyr, samt forklaring og eksempel.


Bjørneklem

Bjørner regnes som store og sterke, men også ganske snille dyr. En bjørneklem er en god og varm klem hvor man legger armene rundt den andre personen. Det kalles også bamseklem, siden bamse er et koseord for bjørn.

Da pappa kom hjem etter to måneder på sjøen, gav han oss alle en stor bjørneklem.


Bjørnetjeneste

Men bjørner kan også oppfattes som litt klossete. En bjørnetjeneste er en tjeneste som er godt ment, men påfører mottageren skade. Uttrykket stammer fra fabelen om bjørnen som skulle vifte bort en flue fra sin herres hode, men ved et uhell slo mannen i hjel. En bjørnetjeneste bør du altså ikke bli glad for!

Hvis man lar barn få spise så mye godteri de vil, gjør man dem en bjørnetjeneste.


Fårete smil

Sauer eller får regnes ofte som snille, men dumme dyr. De har også et spesielt utseende, og det kan se ut som at de smiler på en litt merkelig måte. Et fårete smil er et smil som kan komme når en person føler seg dum eller flau. Det gjøres med stramme, vide lepper, uten å vise tennene.

Statsministeren fikk et spørsmål han ikke kunne svare på, og ble stående på talerstolen med et fårete smil.


Haiglis

Haier har et dårlig rykte i mange kulturer. De sees på som skumle og onde. I tegnefilm er det vanlig å se haier med morske øyne og et stort glis (et bredt smil hvor tennene vises). Hvis du ser en person med haiglis, vil du ofte tenke at han er selvgod, umoralsk og ikke til å stole på.

Han som skulle leie ut hybelen, hadde et skikkelig haiglis, så jeg bestemte meg for å takke nei.


Hundeøyne

Hunder regnes som lojale, kanskje også litt uselvstendige. De underordner seg flokkens leder og vil gjerne få ros og belønning for sin lojalitet. Hundeøyne får man hvis man hever øyenbrynene og ser litt trist ut. Da har man et blikk som sier: Jeg vil ha ros, jeg vil ha hjelp, jeg vil ha en godbit å spise.

Det er mange som lar seg manipulere av bedende hundeøyne.


Kattevask

Katter er som regel ikke glade i vann. De slikker seg på poten og drar poten over ansiktet for å vaske seg. Derfor sier vi at en kattevask er en lettvint og dårlig utført vask, gjerne når vi bare skvetter litt vann i ansiktet.

Jeg hadde forsovet meg, så jeg rakk bare en kattevask før jeg måtte løpe til bussen.


Griseri

Griser lever i grisebingen og trives godt i gjørma. Det har gjort at vi ofte forbinder dem med ekle og skitne ting. Et annet ord for gris er svin, og vi snakker også om svineri. Griseri og svineri kan være konkret søl og skitt, men kan også brukes i overført betydning om uanstendige og umoralske ting.

På rommet hans fløt det av søppel, matrester og annet griseri.


Griseflaks

Men griser har også i mange kulturer blitt regnet som et lykkedyr. Vi vet ikke helt sikkert hvorfor. En person som har griseflaks, er utrolig heldig.

Hvis du skal vinne førstepremien i lotto, må du ha griseflaks.


Museskritt

Mus er små dyr, og alt som forbindes med dem, er smått. Å være musestille betyr å være helt stille, ikke lage en lyd, slik vi kan tenke oss at en liten mus klarer. Og museskritt er små, korte skritt. Når en utvikling skjer veldig langsomt, sier vi gjerne at den går med museskritt, og det er da negativt ment.

Forhandlingene gikk med museskritt og førte ikke til noen løsning.


Etteraping

Likheten mellom mennesker og aper er fascinerende. Vi har sett at aper kan gjøre mange bevegelser som ser menneskeaktige ut, og at de kan lære ting ved å observere oss. Samtidig har de ofte blitt regnet som litt dummere enn oss, de kan ikke tenke selv, bare etterligne. Og dermed har uttrykket å etterape oppstått: å gjøre det samme som en annen gjør, men gjerne uten at man forstår det.

Ingen bør stemme på et parti som bare etteraper vår politikk.

 
Det var de ti uttrykkene med dyr. Noen av dem kjenner du sikkert igjen, kanskje også fra ditt eget morsmål? :-)

Hilsen Stian

NFI- Stian logo right.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

2 kommentarer

Irina Li
 

Hei, kan man bruke "kattevask" om husvask hvis det ikke er gjort ordentlig? "Du må vaske stua på nytt! Det du gjorde er bare en kattevask."

Les mer...
Les mindre
Stian M. Landgaard
Admin
 

@Irina Li Hei!

Ja, det kan man. Den mest vanlige bruken er riktignok når man vasker seg selv på en lettvint og overfladisk måte, skvetter litt vann i ansiktet, osv. Men du kan også bruke det om å vaske hus.

Les mer...
Les mindre