Norges uskrevne lover

NFI-VP - Share pic - norges uskrevne lover

Norge har tusenvis av skrevne lover, for eksempel aksjeloven, alkoholloven, arbeidsmiljøloven, arveloven ... dette var bare noen av de jeg kom på som starter på A. Den aller viktigste loven - Grunnloven - feirer vi hver 17. mai.

Men visste du at vi også har lover som ikke er skrevet ned noe sted, og som heller ingen snakker om? Likevel styrer de livene våre og hvordan vi oppfører oss mot hverandre i dette landet. Når noen bryter en slik lov, kan vi bli fornærmet eller tro at vedkommende har en skrue løs (les: han er litt gal). I hvert fall hvis det er en nordmann som bryter den. Utlendinger får litt flere sjanser, heldigvis. For det er jo ikke så lett å kunne alle disse lovene når de ikke er skrevet ned noe sted - og når ingen snakker om dem!

Kjenner du til denne uskrevne loven, for eksempel?

Om noen forteller deg en historie du har hørt før, skal du late som om du hører den for første gang.

Og hvis du er i selskap, er denne loven veldig viktig:

Det er ikke lov å spise det siste kakestykket, men det er lov å dele det uendelig mange ganger. 

Altså har du lov til å dele det i to og spise den ene halvdelen - men du må ikke finne på å spise opp alt!

Og du vet sikkert at nordmenn er nødt til å være ute når sola skinner på en fridag. Det er fordi:

Når det er sol, skal du være ute eller ha dårlig samvittighet fordi du er inne.

En av de viktigste uskrevne lovene vi har, er at vi ikke skal snakke med fremmede på bussen. Denne loven kjenner du sikkert til hvis du har vært i Norge en stund. Det finnes noen unntak, for eksempel hvis det er en nødsituasjon som brann eller hjertestans. Så hva gjør vi egentlig, hvis vi sitter innerst ved vinduet og skal av på neste stopp? Vi nordmenn pleier å fikse litt på klærne våre og snu knærne mot midtgangen for å indirekte fortelle at vi snart skal gå av. 

På gata gjelder en lignende lov: 

Du skal unngå øyekontakt med fremmede på gata.

Her finnes det også unntak. For eksempel i nødsituasjoner, du har gått deg bort, eller hvis du går tur med hund og møter en annen som også har hund. Da kan dere stoppe og snakke litt om hunder, men ingenting annet. Så hvis du gjerne vil snakke med fremmede på gata i Norge, bør du skaffe deg en hund eller kanskje et kart slik at du kan gå rundt og se forvirret ut. Da kan det hende noen faktisk tar initiativ til kontakt med deg uten at du sier noe først. Så ikke få sjokk! Det kan skje!

Forresten: det stemmer ikke helt at disse uskrevne lovene ikke er skrevet ned. En bekjent av meg har nemlig skrevet ned noen av de viktigste uskrevne lovene og samlet dem i en bok. Så nå er de uskrevne lovene faktisk blitt skrevne lover, noe som gjør det lettere for deg som er utlending å lære lovene som ingen snakker om, men som likevel er så viktige for oss!

Vil du lese flere uskrevne lover? Da kan du følge Norges uskrevne lover på Facebook, eller bestille hele boka i en bokhandel. :-)

Vi snakkes!

Hilsen Ingjerd

NFI- Ingjerd signature 2019 with NFI Logo.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

2 kommentarer

Sr. Aleksandra Michalska
 

Veldig praktisk - super!

Les mer...
Les mindre
Sandra Reyes
 

;-D

Les mer...
Les mindre