Fem ting som gjør deg bedre til å skrive på norsk

vp.skrivepånorsk.fbsharing

Vil du bli bedre til å skrive på norsk?

Bra! Da har vi noen tips til deg!

 

1. Les mye!

Les på norskLesing og skriving henger nøye sammen. Du blir flinkere til å skrive av å lese - både på morsmålet ditt og på norsk. 

Å lese en hel bok kan virke uoverkommelig, og derfor kan du vente med det til du er klar for det. Men her har du noen tips til gratis lesestoff:

  • FORSKNING.NO - Norsk nettavis om norsk og internasjonal forskning. Her finner du mange ekstra interessante artikler innenfor mange forskjellige områder. 

  • KLARTALE.NO - Norges eneste lettleste nyhetsavis. Språket er enklere enn i andre aviser - og med færre skrivefeil.

 

2. Skriv dagbok - på norsk - hver dag!

Dagbok

Å skrive dagbok har mange store fordeler, særlig hvis du gjør det til en daglig vane:

  • Det er enkelt å begynne, og ikke vanskelig å vite hva du skal skrive. Du skriver bare det du tenker, føler, om ting som har skjedd, om ting du har gjort, og om ting du vil gjøre. 
  • Du vil finne identiteten din på norsk
  • Du får skrivetrening i store mengder - helt gratis.
  • Du sorterer tankene dine. Å skrive dagbok kan være terapi, du kan lufte frustrasjoner, og den kan hjelpe deg med å få oversikt over ditt eget liv. Dessuten kan dagboka bli en god venn!
  • Du får et fristed hvor du kan utforske språket og eksperimentere som du vil. Alt er lov, og ingen kan kritisere!
  • Du får se framgangen din. Du kan bla tilbake i dagboka og se at du har blitt bedre til å skrive enn du var da du startet. Når du ser din egen framgang, vil du bli motivert og få økt selvtillit!

 

3. Ta kontroll over grammatikken

Ta kontroll på gramatikken

For å skrive godt på norsk må du ha god kontroll på grammatikken. Grammatiske feil som ikke blir lagt merke til når du snakker, blir store og tydelige i skriftlige tekster. Riktig grammatikk er altså ekstra viktig når du skriver.

Hvis du vil få kontroll på grammatikken på en rask og morsom måte, kan du melde deg på kurset Bli supergod i norsk grammatikk

 

4. Få tilbakemelding på tekstene dine

Text-correction-product-card-form.png

En effektiv måte å finne ditt forbedringspotensiale på, er å få en profesjonell til å korrekturlese tekstene dine og gi deg en konstruktiv tilbakemelding.

Men dette er viktig: for at du skal kunne bli bedre til å skrive av dette, må du faktisk skrive teksten din en gang til etter at du har fått den tilbake, og du må investere tid til å lære av feilene dine. Skriv dem opp på et eget ark: "Dette må jeg passe på neste gang".

(Hvis du putter den korrigerte teksten din i en skuff med en gang du får den tilbake, vil ikke dette rådet hjelpe deg i det hele tatt.)

 

5. Lag en sjekkliste

Sjekklist

Lag en sjekkliste over ting du trenger å bli bedre på, ting du ofte gjør feil når du skriver. Har du en tendens til å glemme å bøye adjektiver i flertall? Synes du det er vanskelig å vite om du skal bruke bestemt eller ubestemt form? Er det noen ord du alltid skriver feil? Blander du preteritum og perfektum partisipp? Deler du opp sammensatte ord?

Lag deg en liste over dine svakeste punkter, og bruk den aktivt når du korrekturleser tekstene dine. Hvis du er bevisst hvilke feil du ofte gjør, kan du rette dem opp!

Oppdater sjekklista ofte.

Hva er ditt beste tips for å bli bedre til å skrive på norsk? Skriv det i kommentarfeltet!

 

Hilsen Ingjerd

NFI- Ingjerd signature 2019 with NFI Logo.png

PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!